La Mer

När det tar emot som mest och när du är som mest sårad, nedbruten och knockad ska du ta dig en lugn stund och lyssna på 'La Mer', gärna varianten med Julio Iglesias. Följ havets rytm och kämpa inte emot utan var bara följsam och låt dig bli vaggad och omhändertagen. Bruce Lee brukade säga: Be Like Water. För den som är intresserad av den mannen kan jag rekommendera boken 'Artist of Life'. Var lika följsam som vatten. Hitta nya vägar. Glid runt hindret. 

Här ute i reservatet Götarsvik strålar solen från en klarblå himmel och temperaturen är riktigt angenäm. Lord Admiral Horatio Nelson och undertecknad har varit ute på en tre timmar lång vandring i urskog och glimrande terräng Vi liksom vaggades fram av fågelkvitter, värmande sol och en natur som vaknar till liv så sakteliga. Man kan ju undra vad det är för mysterier som utspelas där ute, det där vi aldrig ser. Och det vi inte ser är ju storheten med livet. Det är bättre där ute i vildmarken. Det är bättre ute till havs. Det är rent, äkta och skarpt läge. Sinnena vaknar till liv. Uppmärksamheten skärps. Snedsteg straffas omgående.

Solen bränner i nacken och orden poppar fram och det här gamla träbordet från sent 1800-tal  som jag sitter vid inspirerar mig, för det är en historia som det bär med sig. Jag vet inte, jag kan bara ana och låta tankarna flöda och förnimma hur det var en gång och vem det var som tillverkade detta bord. Tankarna är som vatten, följsamma och mjuka. Läser 'Seeds Of A Boundless Life' och tänker på vidderna, friheten och det enkla i livet. Rengöringsprocessen, att ta bort det påklistrade och onödiga. Vem är du?

Vattenytan blir densamma även efter det att du slängt stenen i vattnet. Ringar på vattnet och sedan lugnt och stilla. Tänk om våra sinnen och vår själ kunde fungera på samma sätt. Det måste ju vara det mest optimala med livet att lära sig just detta. Naket, enkelt och precis som det ska vara. Var som vatten. Be like water. Kraften i livet handlar om att vara som vatten, det är där du... kan suga saften ur tillvaron. Det är onödigt att anstränga sig i onödan. Sök bara situationer där det blir naturligt att anstränga sig. Varför ska du anstränga dig om någon eller något stretar emot? Vad är det värt?

Ahh, livet ska vara som att lägga kinden mot en klippa som vågorna precis smekt och solen omgående värmer och där doften av salt, tång och sjögräs och saltvatten dröjer sig kvar. Det är livet. La Mer.