Apollo 13

Houston, we have a problem.

Det dyker upp när du kanske minst anar det och det ställer hela din livssituation på sin spets. Från ingenstans blev det som var så enkelt, klart och uppenbart vänt upp och ner och det du står inför är ovisshet och rädsla för du har i nuläget ingen kontroll på vad som sker och dina reaktioner. Det finns faktorer som du inte kan kontrollera men som du kanske anade - det är lätt att dras med i ett virrvarr av positiva upplevelser och det är lätt att missa de små tecknen som betyder att det finns en spricka i det som du tror är så säkert. I många fall har du inte ens förmågan att upptäcka sprickan och anledningen är att det hela började långt innan du ens var medveten om det och hade någon sagt till dig att se upp så ville du inte lyssna.

Alltid det du byggt upp och som du förlitat dig på fungerar inte längre och du har inget första-hjälpen som du snabbt kan använda för att mildra de värsta stötarna. Mitt i krisen så vet du att det hela komma an på dig själv, att du måste med hela din makt och din erfarenhet leta efter de små, knappt synbara, saker som gör att du kan andas och se en väg framåt. Men det är svart och det är panik och du är paralyserad. Ingenting fungerar och du missar det uppenbara i och med att paniken sprider sig och den förblindar dig. Du vill sluta dina ögon och vakna upp i en annan tillvaro där allt är under kontroll. Du slits mellan förtvivlan och skräck, hela kroppen blir avtrubbad och till slut kan du inte tänka klart.

Dra i handbromsen. Stanna upp. Sitt stilla. Gör ingenting. Andas. Ta hjälp. Sträck ut en hand och be om hjälp.

Vad du behöver är tid och lugn. Tänk igenom situationen och se vilka möjligheter du har. Hur mycket tid har du? Vad är viktigast, vad kan du bortse ifrån och hur är det egentligen fatt? Oavsett vem eller vad som ligger bakom den uppkomna situationen så kommer du ingen vart med att skuldbelägga dig själv eller att ångra något. Du är här och nu. Allt du ska göra är att vila och ta den tid du behöver. Om du kan, gör en analys av ditt läge. Finns det en lösning även om det är svårt att greppa tag i den lösningen? Vilken hjälp behöver du? Vem finns vid din sida när det är som värst? Finns det hjälpmedel som du inte är medveten om. Måste du lägga allt på dina egna axlar? Kan du fundera på bakomliggande faktorer som ligger som grund till det här? Orkar du se en helhet?

Har du rutiner att använda dig av för att hålla de värsta tankarna och känslorna på avstånd? Finns det något litet som du kan hålla fast vid, något som ger dig livsvilja och glädje - något som hjälper dig att fokusera? Ett av de bästa sätten att bearbeta en svår situation är att beskriva det som sker för sig själv och det genom att skriva. Men du behöver lugn och ro och en miljö, om möjligt, som ger dig inspiration. Skriv urskiljningslöst om det du står inför och det som varit och glöm aldrig bort att skriva om hur du vill ha det. Det är det viktigaste av allt - hur du vill ha det för att du ska vara nöjd. Se till att du sätter upp målsättningar kring hur många ord du ska klara av under en dag. Vad du än gör så ska du alltid, oavsett hur svårt det är, skriva - varje dag. Varje dag. Antingen skriver du för hand eller så använder du din dator. 

Finns det andra som varit i liknande situationer? Vad kan du lära dig av det? Kan du hitta böcker med rätt innehåll? Poesi? Dikter? Kan du hitta vad du söker på nätet? TV? Film?
Kan naturen vara din vägledare? Rörelse och långa promenader? Meditation? Yoga? Beroende på vad det är som du står inför och måste lösa så är det svårt att direkt föreslå en enda fungerande metod. En blandning av olika inslag ger förmodligen den bästa effekten. Om du behöver justera ditt sätt att tänka, dina tankemönster, är det viktigt att inte tränga bort sina problem genom att syssla med fysiska aktiviteter som extra mycket löpträning, styrketräning etc. - du måste hantera dig själv rent tankemässigt och korrigera något som inte fungerar. Sitt still och konfrontera dig själv och dina tankemönster. Här är det tålamod och envishet som gäller. Be om hjälp när du inte klarar det själv.

Problemlösning. Du behöver tid, tid, tid. Det finns inga snabba åtgärder som ger hållbara resultat. Dock så måste du ibland använda snabba insatser för att inte helt tappa taget, det gäller att inte förlora hoppet. Men vad du än gör så måste det inom dig finnas en drivkraft och en vilja att förändra och hitta lösningen inom dig själv. Och den finns där, oavsett om du just inte kan se något förutom det som är svart. Lösningen finns inom dig och du måste vända blicken inåt för att rätta till det som inte fungerar och som ger dig smärta. Detta är kanske den största utmaning som du någonsin stått inför och det måste finnas en inre bild som säger hur lösningen ska se ut - hur avlägsen den än är så får du inte släppa den med blicken, du får inte släppa taget. Det finns alltid en lösning, alltid. Alltid.