God is great, beer is good and people are crazy

Sanningen är den att det är en riktig utmaning att vara människa i en värld som är rätt turbulent  och där gråzonerna avlöser varandra och där navigering i livet och på arbetsmarknaden ter sig rätt besvärligt ibland, eller ofta. Du måste dock ha en blick som säger var du vill vara och en planering att följa och ett sätt att tänka som gör att du kan hålla rätt kurs och hålla ut!

Pressen och stressen ökar, kravbilden på dig som arbetssökande kan vara enorm och konkurrensen gör att många inte orkar hålla emot i en lång serie anställningsintervjuer. Att vara framgångsrik eller i alla fall komma ett steg längre under en intervjuprocess hänger samman med att du kan upprätthålla din karaktär och att inte låta den nuvarande situationen störa alltför mycket, och det i sin tur är frukten av att du har rutiner, ritualer och att du underhåller din mentala hälsa - som om du hade jobb i dagsläget. Det går inte att överdriva vikten av det här påståendet. Och, jag vet, ingen sa att det skulle vara enkelt.

Jag har tidigare skrivit om struktur och ritualer och jag rekommenderar dig att ta del av den information som finns i bland annat bokform och som behandlar framgångsrika personer och vad de gör för att behålla sitt fokus även när det är tufft, en massa motgångar och misslyckanden. Eller varför inte titta på TEDTalks! En massa bra föreläsningar om väldigt intressanta ämnen och som kan ge en bra effekt - lyssna, var nyfiken och var beredd på att förändra det du måste förändra - för jag tror att mycket ligger i förändringsbenägenheten.

Inspirerande, driven och nyfiken - det är något som alla arbetsgivare är intresserade av hos en sökande och till det här kan vi lägga till 'att göra skillnad!'. Du har kanske använt dig  av ansökningshandlingar som inte tillräckligt mycket visar din personlighet, kanske har du istället använt dig av standardmallar och det kan försvåra för dig. Fundera på det där med att göra skillnad. Ta fram lite humor och glimten i ögat när du skriver till en arbetsgivare,men du måste också vara medveten om vem som sitter i publiken. Vem ska lyssna. 

Make me care! Vad är det jag ska se som intressant i dina ansökningshandlingar, vad är det som gör att jag kan se att du kanske inte har de specialistkunskaper jag eftersöker men att din personlighet och ditt sätt att skriva gör att jag vill veta mer om vem du är!?

Sitter du dagligen och leker med ord och förbättrar dina ansökningshandlingar? Avsätter du tid för detta i din dagliga struktur? Finns den planeringen? Låter du någon som du känner vara den som ger dig bra kritik? Det är bra att bli omruskad av en vän som kritiskt granskar den du är, vad du måste förbättra och hur du presenterar dig själv. 

Personligen så tog det mig minst 10 timmar, effektiv tid, att sätta ihop mitt eget CV och personliga brev - nej, jag tror inte det räcker med 10 timmar, snarare handlar det nog om 25 timmar. Och ändå kommer jag på förbättringar hela tiden och ber om konstruktiv kritik, även om den svider och jag försöker sätta mig i motvärn istället för att lyssna och ta in ny information.

För att få det här att fungera så måste man vara lite galen och släppa taget och inte vara så perfekt - skriv och skriv och skriv och släpp loss! Där börjar kreativiteten. Jag gillar bilder, att anteckna och att måla upp en bild över mitt arbetssökande på papper. Mindmap, kallas det också.  Du behöver influenser och titta upp och ta bort skygglapparna och du får influenser var du än tittar. Människor, situationer, naturen, film, videoklipp, TEDTalks, böcker. Det finns oändligt med inspiration även om det i nuläget är svårt, riktigt svårt, att se detta. Det är normalt.

Jag har en god vän som vid knappt 50 års ålders drabbades av en stroke - vi pratar ofta om motgångar, framgångar och vad det är som gör att... rullstolen sitter i huvudet. Läget är som det är och det finns bara en väg framåt och den stavas INSTÄLLNING och ÖDMJUKHET INFÖR SITUATIONEN och ATT ALDRIG, ALDRIG, GE UPP.