Crossroads

'I went down to the crossroads, tried to flag a ride.
I went down to the crossroads, tried to flag a ride.
Nobody seemed to know me, everybody passed me by.'
- Eric Clapton

När du gjort upp med en tidigare yrkesroll och slagit dig fri och tagit klivet ut i ingenmansland, väl medveten om vad det kan innebära, så är det ett faktum att allt hänger på din egen uthållighet och att ha ett inställning som säger Ge Aldrig Upp. Trots motgångar, negativa svar från möjliga arbetsgivare och en svag självkänsla som per automatik drabbar dig efter en tid så måste du fortsätta. Det finns inga andra alternativ. Det finns inga andra alternativ.

Glädje? Hur lätt är det att fokusera på glädje i en sådan situation när du står vid ett vägskäl och inte riktigt vet hur du ska bete dig för att få lift med någon som kanske kan ge en hjälpande hand? Nätverket upphör att existera, och du är på egen hand. Nu är det upp till dig själv, och ingen annan. Vad är det du ska fokusera på och verkligen hålla fast vid?

Inse att du blir påverkad av det utanförskap som arbetslösheten verkligen är. Det kan vara outhärdligt och ett riktigt stålbad att ta sig igenom och jag menar att allt hänger på några få saker: att underhålla sitt intellekt, att ha solida träningsrutiner (jag rekommenderar löpträning) och viktiga personliga rutiner/ritualer. Det finns många åsikter om förhållningssätt men jag kan personligen gå i god för att de här enkla knepen får dig att hålla huvudet ovanför vattenytan.

Att underhålla sitt intellekt innebär att läsa, studera och ta in ny information. Att du och jag blir påverkade av att inte arbeta är självklart - att inte få bekräftelse eller uppskattning kan fördärva en människa. Glädjen måste finnas kvar, oavsett vad. Lättare sagt än gjort, men jag tror att genom att ta in information, fortsätta vara nyfiken och att utvecklas genom att vara lyhörd, intresserad och att vilja förändra gör att du beskriver dig själv i tal och skrift på ett bättre sätt. Vet du hur arbetsmarknaden förändras och hur kravbilden ser ut? Är du insatt i hur din omvärld ser på dig? Är det något som du måste förändra?

Träningsrutiner. För min del är det helt avgörande att sköta de dagliga träningsrutinerna och det behöver inte vara svårare än att ge sig ut och springa, köra ett enkelt styrkepass hemma (ingen anledning att gå på gym) och att se till att verkligen göra detta, oavsett väderlek. Tro mig, löpningen gör underverk och den ger dig ett mentalt energitillskott samtidigt som den får dig att bli mer fokuserad - du har något viktigt att underhålla och slutföra. Själ och kropp hör ihop.

Rutiner/ritualer. Det handlar om ordning och reda och att rensa i röran. All onödig oro måste sorteras bort och ersättas av klara och tydliga rutiner och ritualer. Hur ser din morgon ut och när stiger du upp?  Vad gör du när du stiger upp? Vilka små knep kan du själv använda dig av? Enkelt träningspass, skriva några rader, ta en bra promenad. Meditera. Visualisera. Tänka igenom hur dagen ska struktureras. Hur ser din dag ut? Varför och på vilket sätt. Försök att leva som om du hade ett jobb - detta är helt avgörande för att få ihop ett CV och personligt brev som tas emot positivt. Det här är oerhört viktigt. Men det kan också vara svårt i en svår situation. Dock är det avgörande, utan att låta alltför högtravande.