Solvitur Ambulando

It is solved by walking.

Har du funderingar att skriva om dig själv och beskriva vem du är, vad du kan och vilka erfarenheter du samlat på dig under alla år? Vem är du? Vad vill du att andra ska få för känsla för dig som person?

Hur skriver du ditt CV? Ditt personliga brev? Vem är det riktat till? Vilken är din egentliga publik, den eller de som ska ta emot detta och bestämma sig för om det här är äkta, intressant och om det säger något om din personlighet?

Fundera en stund och läs sedan vidare.

Är du klar?

Jag har en bekant som en gång i tiden ägde och drev en reklambyrå. Ord, funderingar och det slutliga budskapet. När han fastnade och inte kunde få fram orden hade han en återkommande rutin - att gå och fortsätta gå tills han kom fram till burken som sålde herrkläder och där spenderade han en ansenlig tid genom att bara titta på kläder och fundera och låta tankarna flöda fritt. Personalen var medvetna om detta och sa bara: 'jaha, har du svårt att få fram orden?' 

Han fick intryck, idéer och andra uppslag som bara kommer om man släpper taget och ger sig in i något helt annat och förstår att det inte alltid fungerar att sitta och göra samma sak när tankarna blivit rigida och fastlåsta. Förändringar behövs.

Jag använder ibland en annan metodik - jag fotograferar och blir helt insnärjd i en komposition. Letar miljöer och rätt känsla. Förlorar mig själv och får intryck. Släpper sargen och flyter med och gör inget motstånd. Låter situationen bestämma.

Eller så går jag, helt planlöst men målmedvetet för jag vet vad jag vill uppnå. Jag springer för att låta inspirationen komma allt eftersom. Jag sätter mig i kajaken för att helt ljudlöst glida fram och släppa alla tankar och funderingar - allt handlar om balans och fokus och om jag blir distraherad välter jag omgående. 

Det handlar om rörelse. Rörelse som kan vara fysisk men även mental.

Eller så läser jag. Oerhört mycket. Tittar på inspirerande filmer. Skriver outtröttligt. Mediterar. Jag vill få fram det kreativa och undvika ett filter mellan mig och omvärlden. Ett filter som försvårar, distraherar och gör att jag inte beskriver mig själv på ett korrekt sätt. Filtret gör att jag distanserar mig och tappar sammanhanget.

Och det är anledningen till att det blir så svårt att göra sig gällande när det verkligen krävs. När allt hänger på några skrivna ord. Eller ord som yttras under en möte med en potentiell arbetsgivare eller annan person som kan vara det som skiljer dig från nuläge och önskat läge.

Walk on.