Waiting

Bara tanken på att lyfta telefonluren för att ringa upp en arbetsgivare kan vara tillräckligt för att återgå till de vanliga rutinerna och söka de jobb som finns tillgängliga på Platsbanken.

Det här är ett bra sätt att göra sig osynlig och att söka en liten del av de jobb som faktiskt är sökbara. En så kallad sökstrategi som blir en återsöksstrategi och detta beroende på att du väntar på någon istället för att söka upp någon. Vem är någon?

Behöver det vara så svårt att… ta upp din smartphone, slå numret och invänta svar från någon som faktiskt tycker att det är lysande att just du ringer och ställer de rätta frågorna. För vem har sagt till dig att du måste prångla ut din livshistoria under de första fem minuterna? Är det vad den som svarar vill höra? Ta dig en funderare på den här sista meningen.

Vad vill mottagaren av ditt samtal höra? Har du gjort din research om den här arbetsgivarens inriktning, bransch och eventuella behov?

Du är en stor investering för en arbetsgivare och det är nog bäst att du är påläst om dig själv, vad du vill och vad du kan tillföra.

Jag vet ju inte vad jag ska säga!? Nej, just det och då gäller det väl att ta reda på just detta. Vad är det du är ute efter? Ett jobb, vilket som helst. Om det vore så enkelt.

Ett gott tips är att ta reda på hur arbetsmarknaden utvecklats efter 2008. Börja där. Är du uppdaterad? Hur ser utvecklingen ut och vilka krav ställs idag och vad måste du korrigera, förändra och förbättra?

Du kan söka jobb analogt eller digitalt.