The Wildest Dream

Förenkla. Strukturera. Förändra.

Sätt dig ner och skriv några rader om det jobb du vill ha. Är det en möjlighet på kort eller lång sikt? Vad behöver du göra, korrigera och utveckla för att komma dit?

Innan du ens börjar aktivt jobbsökande är det kanske läge för att titta närmare på hur du lever ditt liv. Stress, oro och bitterhet är ingen bra kombination när en person ska bygga egna nätverk, skapa nya relationer och verkligen söka arbete på ett strukturerat sätt. Kan du göra något åt saken? Mindfulness är att rekommendera.

Gör en mindmap. Skriv, rita och fundera. Vilka alternativ har du, vad kan du, hur ser ditt nätverk ut, problem, möjligheter, utbildning, erfarenhet. Har du tänkt på hur din omvärld ser ut? Hur utvecklas arbetsmarknaden? Stora förändringar är på gång och håller du dig uppdaterad?

Hur viktigt är det här med karriär? Finns det viktigare saker att ta tag i, till exempel en må-bra faktor? Har du någonsin satt dig ner med en annan person och frågat om hur den personen upplever dig och i vilken yrkesroll du skulle passa?

Boka in ett möte med en studie- och yrkesvägledare och titta på möjligheter och var öppen för bra information som kanske inte hjälper dig för stunden, men på lång sikt.

Använd en annan strategi för att komma i kontakt med arbetsgivare. Lägg ner detta med direkta frågor om anställning och praktik - ställ istället relevanta frågor som baseras på insamling av information, den information du behöver. Här får du mycket fin vägledning och lyssna mer än du pratar. Kanske resulterar detta i ett möte med en arbetsgivare. Gör klart för en arbetsgivare att du söker nya vägar och har frågor om just den här branschen, vad som krävs, hur de rekryterar, hur man ska vara som person.

Dokumentera varje samtal, möte och mailkontakt - detta är avgörande. Du måste ha kontroll över din situation, överblick. Lägg till detta till din mindmap.

All information som du får i den här processen innehåller de svar du behöver. Ett första intryck är avgörande - första raden i första meningen.

Det behövs tid, ibland lång tid, för att komma i balans och få tillbaka livsglädjen. Ofta hänger detta ihop med stora förändringar och det är något som kräver vilja och medvetenhet om vad som inte fungerar.

För om uppgivenheten är överhängande och arbetslösheten lång så krävs mycket hårt arbete för att få tillbaka timing, spelförståelse och känsla. Det fina med det här är att det går att förändra och hitta tillbaka till inlevelse, driv och lust.

Meningen med livet är att vara lycklig. Det är ett val som du själv gör. Nyfikenhet, upptäckarlusta, kreativitet är bra verktyg att ha till hands när misstagen hopar sig och något går snett.