The Accidental Creative

Vad vi egentligen borde syssla med, är det här med hur vi kan skapa nya arbetsgivare och skattebetalare. Och bättre jobbsökare.

Något vi också borde sysselsätta oss med är att skapa miljöer där arbetssökande personer blir involverade i skarpa lägen där huvudsysselsättningen handlar om att arbeta med affärsidéer och träffa likasinnade. Idéer, idéer, idéer. Vilket får flera olika positiva bieffekter, framför allt sätt att söka arbete och bilda nätverk. Att utveckla dig själv och vara delaktig i något som du har intresse för, något du brinner för. Helt enkelt ha roligt!

Involvera personer (arbetssökande, pensionärer, de som arbetar etc.) med erfarenhet och kunskaper inom administration, försäljning, IT, logistik, jordbruk, juridik, immaterialrätt, crowd-funding, media, inköp - listan kan bli längre. Bilda grupper med olika inriktning och låt grupperna samverka och dela med sig av kunskaper - sök upp den grupp som ligger inom ditt intresseområde. Dynamik, möten, idéer. Affärsplaner.

Jämför detta med att sitta i en grupp och skriva CV för vilken gång i ordningen, lyssna på samma föreläsning, otaliga praktikplaceringar utan att dessa leder någonstans, beroendet av att någon annan öppnar dörrar och bearbetar arbetsgivare.

Att tänka som en entreprenör kan många gånger vara avgörande, du lär dig att presentera en idé, en affärsidé. Tänk dig nu att du använder dig av det här sättet när du söker arbete, det är en helt annat förhållningssätt som ger dig en annan utgångspunkt.

För att det här ska fungera bygger på att du har ett driv, ett intresse och att du vill lära dig något nytt. Du behöver också någon som tror på dig, som vill hjälpa dig. Det här handlar om hjälp till självhjälp.

Kreativitet, idéer, möten, dynamik. Think different.