Find, Fix, Flourish - en jobbsökningsstrategi

Glöm allt du lärt dig om att söka arbete. Det finns alternativa vägar som du förmodligen inte provat och som faktiskt fungerar - den metod du kommer att läsa om nedan tar tid och är rätt prövande i vissa lägen men när du väl fått struktur på det hela kommer det att bli rätt spännande. Du måste göra en så kallad reality-check och kliva utanför din nuvarande situation och ifrågasätta vad det är som inte fungerar - och varför du inte gjort något åt saken. Vem sa att det här med att söka jobb bara kan ske på ett gammalt, invant och rent industriellt sätt? Think different!

 

Det absolut mest viktiga är att hålla sig till det enkla - skala bort alla onödigheter i inledningsfasen och fokusera bara på följande: vad vill du göra (och det räcker inte med att säga att du tar vilket jobb som helst), vem är du som person (i en yrkesroll) och vad kan du bidra med? Det räcker med detta. Och visst, det här innebär en del sömnlösa stunder för det du kommer att företa dig tar på krafterna. Tänk inte för mycket - börja istället att skriva till dig själv om hur du skulle vilja ha det. Låt det ta sex timmar om det så behövs för att få ner de första 15-20 raderna men det är här det avgörs. Ge aldrig upp utan fortsätt oavsett hur mycket det är tar emot. Har du någon att rådfråga, gör då detta, men först efter det att du själv gjort grovjobbet. Vem är egentligen din bästa vägledare? Som jag ser det är det du själv men det krävs kanske en del träning för att inse detta. Fokusera på dina färdigheter, egenskaper och kunskaper - här är det lätt att fastna och ge upp och det är då du skall se till att du får råd och lite taktiska tips av oss som professionellt arbetar med de här frågeställningarna. Eller så tar du hjälp av all den information som finns på en mängd olika hemsidor.

 

Använd Google för att söka information, titta på olika yrkeskategorier för att få lite inspiration och varför inte använda dig av lokaldelen.se  eller företagsfakta.se för att få än mer kunskap om olika arbetsgivare. Sök upp en kreativ person som du känner och be den personen ifrågasätta att du säger - du behöver en motpol som får dig att tänka i nya banor. Lär dig tre grundläggande frågor som alltid är bra att utgå ifrån (de här frågorna kan du formulera på ett sätt som passar dig) och du använder dem i dina så kallade kartläggningssamtal med olika arbetsgivare -

1) vad gör ni på er arbetsplats en normal arbetsdag, vad är det egentligen ni sysslar med?

2) hur rekryterar ni ny personal?

3) vad ska man kunna för att få arbeta hos er, hur ska man vara som person?

Detta behöver inte vara så svårt och det beroende på att du ska få den du talar med att prata mer än du själv - ber du om hjälp så får du hjälp.
Håll fast vid det enkla och dokumentera allt du gör noggrant - namn på den du pratar med, datum, klockslag och vilket företag det här gäller; den här informationen kan bli guld värd vid senare tillfälle.

 

Nu är det dags att försöka formulera ett enkelt brev, vi kan kalla det din egen "offert" till en tänkbar arbetsgivare - detta skiljer sig lite från ett vanligt CV i och med att du har för avsikt att kontakta arbetsgivare som just för tillfället kanske inte har behov av personal. Detta är ungefärligen som att arbeta som fältsäljare där det är upp till dig som säljare att kontakta eventuella nya kunder. Vad har du att erbjuda? Återigen, tänk enkelt och ta bort all onödig information - det är inte din livsberättelse det handlar om utan en berättelse om vad du har att bidra med rent yrkesmässigt. Rakt på sak, konkreta fakta och med ett erbjudande. Svårare än så behöver det inte vara.
"Offerten" kan till exempel skickas efter det att du via telefon varit i kontakt med den här arbetsgivaren, eller varför inte utan att ha ringt upp arbetsgivaren? Det är viktigt att komma ihåg att det inte går att presentera en definitiv lösning när det gäller det här med att söka arbete - mitt tips är att du verkligen sätter dig in i de olika sätt som du kan ta del av via webben och väljer det som passar dig själv. Det viktigaste är dock att tänka lite annorlunda och försöka hitta ett sätt som är unikt för dig - men då gäller det att förbereda sig väl. En så kallad "offert" brukar sällan bli behandlad omgående och när det gäller investeringar (jo, du är en stor investering för en arbetsgivare!) så kan det ta tid innan beslut tas. Det är också viktigt att förstå att det blir en mängd negativa svar och detta ställer krav på dig själv att du inte låter dig nedslås av ett nej. Det finns anledningar till ett negativt svar och en säljare återkommer alltid och ställer frågan varför. Motgångar är faktiskt något positivt förutsatt att du kan förstå vad det är som inte fungerar, varför det blev ett nej och hur du kan korrigera detta.

 

Det handlar om att sätta avtryck och göra intryck och verkligen visa att du har passion och ett stort intresse för det arbete du vill ha - tålamod, uthållighet och bra förberedelser är helt avgörande. Det är någon som lyssnar på dig, läser det du skriver och ser dig - vad är det du vill tala om och vad vill du att mottagaren av ditt budskap ska se och känna? Hur söker du arbete i dagsläget, hur mycket tid lägger du ner på att söka upp de dolda arbetsgivarna och vilka egna värderingar har du som du vill att en arbetsgivare ska få vetskap om? Vad är det du egentligen vill?